Йога при болки в тялото

Йога при болки в тялото, интересна и полезна информация от опитните йога инструктури на yogasofia.com. Там може да намерите много и полезна информация сърдечна честота и системи за дишане

Йога при болки в тялото

Как болките в тялото могат да бъдат облекчени чрез йога

Йога е един от най-ефективните методи за водене на здравословен и доволен живот. Освен че тонизира цялото тяло, прави тялото ви по-гъвкаво и подобрява стойката. Това е и един от най-естествените начини за лечение на болки.

Йога може да помогне на хора, страдащи от хронични болкови състояния като:

 • фибромиалгия;
 • артрит;
 • болки в кръста;
 • мигрена;
 • други.

Проучванията показват, че хората с хронична болка в кръста са се възползвали от повишена мобилност и облекчаване на болката с редовна йога рутина. Редовното практикуване на йога също има положителен ефект върху настроението и психо-социалното благополучие.

Йога е ефективен режим на упражнения, който работи както на тялото, така и на ума с акцент върху контрола на дишането, стимулирането на чакрите, регулирането на жлезите и изпитването на блаженство чрез медитация. Акцентът върху психическия баланс и развиващото се присъствие е това, което отличава йога от повечето други програми за упражнения.

Нищо чудно, че йога става все по-популярна като форма на упражнения и грижа за себе си, като часовете по йога се провеждат в студия, фитнес зали, читалища, болници, училища и дори у дома чрез мрежата! Практикуването на йога е все по-предпочитаният режим, използван за облекчаване на болката, и нейното използване нараства.

Йога и облекчаване на болката

Йога се занимава с основната причина за болката от различни ъгли, физически и психически. Физическата страна на йога работи за увеличаване на силата, гъвкавостта и координацията, дори когато практиките на дишане и медитация помагат на практикуващите да развият по-голямо осъзнаване на своето тяло и себе си, като по този начин намаляват тревожността.

Йога може да помогне за лечение на определени физически аспекти, които допринасят за болката – например, стегнати мускули или разтегнати връзки – осигурявайки облекчение и лечение. Въпреки това, неправилни йога пози или движения, липса на подходящ надзор и т.н., също могат да влошат болката в някои случаи.

Йога рутините ободряват тялото, като по този начин помагат за борба с депресията. Йога също може да бъде полезна за подобряване на релаксацията при справяне със стрес и възбуда.

Различните йога асани (пози) и пранаями (дихателни упражнения) работят за разсейване на напрежението и иницииране на реакция на релаксация в тялото ни. Това противодейства на вредните ефекти върху стресовата реакция на тялото ни по подразбиране, популярно наричана „борба или бягство“. Редовното практикуване на йога и съзнателната медитация ще развият рефлекс, който ви носи по-лесно усещане за релакс с течение на времето.

Нека да разгледаме как йога може да помогне при специфични състояния

Артрит

Хората с артрит могат чрез редовна практика на йога да подобрят гъвкавостта на ставите, да намалят болката в ставите и да намалят стреса и напрежението. От съществено значение е стандартните йога пози да бъдат модифицирани за пациенти с артрит, за да бъдат от полза за тези, които се борят с болестта. Това е особено важно, когато нечия нервна система е чувствителна и тялото е предразположено към пристъпи.

Болки в кръста

Болката в гърба може да бъде резултат от нараняване, лоша стойка или позиция за сън, проблеми с теглото, генетично разстройство и т.н., което води до несъответствие на мускулно-скелетните компоненти в гърба и последващ стрес върху гръбначния стълб. Практикуването на йога може да действа като естествено болкоуспокояващо, с различни асани, които увеличават силата и стабилизирането на ядрото. Йога също така помага на пациентите да придобият повече мобилност чрез умерени физически упражнения.

Фибромиалгия

Често срещано разстройство, което се категоризира с широко разпространена болка и повишена чувствителност към натиск в тялото и тези с това разстройство обикновено показват много нисък праг на болка. Въпреки че няма лек за фибромиалгията; йога може да помогне за подобряване на състоянието на човек. Реакцията на релаксация, разработена чрез йога практика и упражнения за дълбоко дишане, може да помогне за облекчаване на стреса, мускулното напрежение и ще подобри мисленето.

Мигрена

Все повече хора изглежда стават жертва и страдат от мигрена и хронично главоболие, често свързани с повишен стрес. Като лечение на мигрена, йога може да даде положителни резултати. Наред с разтяганията, които насърчават релаксацията, дихателните упражнения помагат за балансиране на вегетативната нервна система и намаляват стреса.

Как да продължим йога терапия

Всеки, който страда от:

 • болки в ставите;
 • болки в гърба;
 • главоболие;
 • болки в тялото от всякакъв друг вид,

може да се възползва от йога като част от лечението си. Въпреки че йога може да бъде от огромна помощ при управлението на болката, но не забравяйте, че тя не е бързо решение или излекуващо решение. С йога е важно да започнете бавно и да практикувате редовно с осъзнатост, за да бъдете полезни. Измислянето и преследването на полезна йога рутина изисква значителни познания и опит, когато страдате от болезнено състояние.

Йога терапията се практикува в широк спектър от формати. Може да наподобява или да бъде част от физическа или рехабилитационна терапия и дори психотерапия. Много терапевти често прилагат йога техники при извършването на масаж и други лечения.

Развитие

Йога съществува от хиляди години, но навърши пълнолетие и днес хората се стремят към сертифициране по йога, както никога досега. С течение на времето няколко направления йога се развиха и станаха популярни. Хатха йога еволюира от тантрическата традиция, която се занимава с физическите аспекти на практиката, като:

 • асана;
 • пранаяма;
 • бандха;
 • мудра;
 • крия.

Раджа йога, друго име за Ащанга йога на Патанджали, е висша форма на йога и се занимава предимно с постигането на самадхи. Това е състоянието на единство, чрез дисциплиниране и насочване на ума към Върховната реалност – Божественото съзнание.

Може да получите най-добрия индивидуален съвет за приспособяване на йога към вашето състояние на болка, като намерите опитен йога терапевт. Той трябва да е преминал през акредитирана програма за сертифициране на йога. Точно такива, може да намерите в yogasofia.com

Снимки с примери за това колко е полезна йога при болки в тялото, може да видите  ТУК

интересно и полезно видео – Yoga For Neck, Shoulders, Upper Back – 10 Minute Yoga Quickie – Yoga With Adriene

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО