Препарат за почистване на канали за баня

1.Решение на въпроса с почистване на канали за баня, сифона или WC с общополулярни, народни средства

Класически препарат за почистване на канали за баня или мивка е сместа от сода за хляб и оцет

Тези вещества реагират бурно, образувайки въглероден диоксид, поради тази реакция тапата за боклук се счупва и запушването се отстранява. Трябва да действате по следния начин: изсипете пакет сода в дренажния отвор и добавете чаша оцет. Веднага ще започне активно образуване на газ, така че опитайте бързо да запушите дупката с коркова тапа или влажна кърпа. Изчакайте 20-30 минути и налейте голям обем гореща вода. Ще разберете, че запушването е отстранено по скоростта на изтичане на водата – ако мивката се освободи бързо, значи сте го направили.

Веднага трябва да се каже, че почистването на сифоните със сода помага в прости случаи, когато запушването не е сериозно.

Няма да навреди да се извърши такова почистване на  канала, сифона или WC като превантивна мярка – почистването със сода помага за премахване на мастните отлагания от вътрешните повърхности на тръбите и това от своя страна намалява вероятността от замърсяване.

Решение 2. Почистването на канали, сифона или WC с битова химия.

За да почистите сифона в банята, производителите на домакински химикали предлагат специални състави. Не забравяйте да изберете точно онези инструменти, които са предназначени за почистване на тръби; такива продукти не съдържат агресивни компоненти, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на оборудването.

Агентът трябва да се излее в канализацията за времето, посочено в инструкциите, и след това да се изплакне със силен поток вода. Този метод е ефективен дори при тежки запушвания, но трябва да се има предвид, че много готови състави, закупени в магазина, имат неприятна миризма и са склонни към изпаряване, така че е по-добре да напуснете банята, докато продуктът действа.

Решение 3. Почистването на канали, сифона или WC с бутало.

Буталото, подобно на домашните средства, също принадлежи към традиционните методи за справяне със запушвания в мивката и ваната. Гумена капачка с дръжка от дърво или пластмаса се намира в почти всеки дом и не е трудно да се използва. Принципът на действие на буталото се основава на факта, че създава зона с високо налягане.

Припомнете си, че сифонът, свързващ дренажната тръба на мивката или ваната с канализацията, е вид водно уплътнение, благодарение на което миризмите от канализацията не се разпространяват в кухнята и банята.

За да отстраните остатъците с бутало, налейте гореща вода в дренажния отвор, след това натиснете буталото плътно към канала и го натиснете енергично няколко пъти. Под натиска на въздух и вода запушването ще се разруши и водата ще се излее в канала безпрепятствено.